Din varukorg
Ikon
Få lyxigt doftljus på köpet! Få lyxigt doftljus på köpet!
Ikon
Section
Section

Guide till rätt peeling för din hud

Att peela eller exfoliera ansiktet är en viktig del i hudvårdsrutinen. Det finns många fördelar med att regelbundet peela ansiktet och frigöra huden från döda hudceller och avlagringar.

Varför behövs peeling?

Huden är kroppens största organ och hudens celler förnyas kontinuerligt. Varje dag dör miljontals hudceller och lägger sig som en hinna på hudens yta tills nya och friska hudceller ersätter dem. När vi är unga går förnyelsen av hudceller snabbare, men ju äldre vi blir desto längre tid tar processen och de döda cellerna ligger kvar längre på huden. Detta kan ge en torr, gråaktig och livlös hudyta. Samtidigt kan döda hudceller täppa till porer, vilket i sin tur ökar risken för pormaskar, utslag och akne.

Genom att peela, eller exfoliera huden, snabbar man på ytbytesprocessen av hudens celler. De döda hudcellerna ramlar av och ny fräsch hud kan komma upp till ytan. Resultatet blir en mjukare och fastare hud med en friskare lyster och glow.

När man använder peeling så får man också en bättre effekt av all annan hudvård man använder för att den rena huden blir bättre på att ta upp aktiva ingredienser.  

Vilken peeling ska jag välja?

Alla hudtyper mår bra av peeling, torr som fet. Däremot så finns det olika typer av peeling, och vilken metod du skall använda hänger bland annat ihop med hudens känslighet. Man brukar dela in peeling i två kategorier; mekanisk peeling och kemisk peeling.

Mekanisk peeling

Mekanisk peeling innebär att döda celler och hudavlagringar slipas/poleras bort med hjälp av en kräm eller mask innehållande små korn. I vår serie finns Refining Peeling Mask som innehåller runda, mjuka och skonsamma korn som framställs från ricinolja. 

Mekanisk peeling passar grov, fet och åldrande hud som kan dra nytta av kornen. Torr och känslig hud kräver en mildare, mer försiktig behandling. Mycket tunn och känslig hud bör inte peelas mekaniskt överhuvudtaget. 

Produkter: Refining Peeling Mask (massera in i huden).

Kemisk peeling

Istället för korn kan du peela huden med enzymer eller syror. Både enzympeeling och syrapeeling är former av kemisk peeling och bygger på att aktiva ämnen löser upp bindningarna mellan de döda hudcellerna som då lättare ramlar av när du sköljer av dig. 

Kemisk peeling passar till alla hudtyper. Då den inte skrapar på ytan så är den särskilt bra till dig som har känslig hud. Väljer du kemisk peeling med AHA-syror får du dessutom, förutom den peelande effekten, fördelen av AHA-syrornas andra egenskaper. De tillför bland annat massor av fukt, stimulerar hudens uppbyggnad samt ger en uppljusande effekt på solskadad hud.

I vår serie finns enzympeeling i Refining Peeling Mask. Produkten är unik då den innehåller både korn och enzymer. I det fall du vill använda den som enzympeeling ska du låta bli att massera in produkten i huden.

Produkter: Refining Peeling Mask (fukta huden lätt med varmt vatten och låt produkten verka på huden, utan att massera).

AHA-peeling finns i flera av våra produkter. Alla har namnet AHA i sig. 

Produkter: Activating AHA Toner, Activating AHA Serum, Clarifying AHA Cream, Regenerating AHA Mask.

Att tänka på

Det är viktigt att inte överanvända peeling. Vänj huden långsamt, oavsett vilken typ av peeling du använder. Har du aldrig peelat huden, ta det lugnt i början och prova en gång, vänta 1-2 veckor och se hur huden reagerar. Efter invänjningsperioden är det lagom att peela huden ca 2-3 gånger per vecka, förutsatt att du känner att huden klarar av det.

Om du använder syrapeeling är det bra att göra ett uppehåll under sommaren. Syran gör nämligen huden extra solkänslig och därmed kan risken för solskador öka.

SHOPPA PRODUKTER HÄR

lermask
lermask

Refining Peeling Mask, 50 ml

449 kr
aha toner
aha toner
aha toner

Activating AHA Toner, 100 ml

399 kr
aha serum
aha serum
aha serum

Activating AHA Serum, 30 ml

799 kr
aha kräm
aha kräm
aha kräm

Clarifying AHA Cream, 50 ml

699 kr
aha ansiktsmask
aha ansiktsmask

Regenerating AHA Mask, 50 ml

499 kr