Din varukorg
Ikon
NYHET - Dagkräm med SPF! NYHET - Dagkräm med SPF!
Ikon
Section
Drop element here
Section
Drop element here

Bygg upp en skadad hudbarriär

En frisk och sund hudbarriär är en förutsättning för en välmående och motståndskraftig hud. 

Bygga upp hudbarriären

En frisk och sund hudbarriär är en förutsättning för en välmående och motståndskraftig hud. Vårda huden ömt genom att använda milda hudvårdsprodukter med ingredienser som liknar hudens egna och som hudbarriären känner igen. Exempel på sådana kan vara antioxidanter, niacinamid och mjukgörare som allantoin, sheasmör och squalane.

Vad är hudbarriär?

Huden är kroppens största organ och dess yttersta skikt kallas för hudbarriären (även kallad syraskyddsmantel). Barriären i sig är uppbyggd av döda hudceller, fettsyror (hudens talg) och aminosyror och har en stor inverkan på hudens motståndskraft. Den arbetar bland annat med att stänga ute luftföroreningar samt skyddar oss mot irriterande och smittsamma ämnen som annars kan tränga in i huden och orsaka inflammation. Hudbarriären har även den viktiga uppgiften att låsa inne fukt vilket är en förutsättning för en god hudhälsa.

Hudbarriären är svagt sur, den har alltså ett lågt pH-värde, för att kunna eliminera bakterier. 

Hur vet jag om jag har försvagad hudbarriär? 

En välmående hudbarriär gör huden mjuk och smidig. I motsats till detta så gör en försvagad hudbarriär att huden känns konstant torr, stram och osmidig, särskilt efter att du har duschat eller tvättat ansiktet. En irriterad, känslig eller glåmig hud är andra tecken på en skadad eller svag hudbarriär. Huden kan även reagera och blossa upp i kontakt med andra produkter, även milda och produkter som den tidigare har tålt. Eftersom huden får svårt att skydda sig mot bakterier så kan man även få problem såsom akne, eksem och andra typer av utslag.

Vad gör barriären svag?

  • Luftföroreningar – förebygg och återställ genom att boosta med antioxidanter. 
  • UV-strålning är skadligt för din hud då solen torkar ut och bryter ner hudbarriären – använd spf.
  • Vatten, speciellt varmt vatten – använd ljummet och smörj dig direkt efter dusch eller tvätt.
  • Kyla, stark vind och torr luft, särskilt under höst och vinter – boosta huden med rätt produkter i tid, innan den verkliga kylan kommer. Använd rika krämer som låser in fukten och skyddar mot yttre påfrestningar.
  • Basiska rengöringar, undvik vanlig tvål som stör hudens pH-värde – använd hudvårdsprodukter som har ett hudvänligt pH-värde som ligger runt 4,5-5,5.
  • Överdriven exfoliering – ta en paus från peeling om huden känns svag.

Så bygger du upp hudbarriären

Om du har problem med hudens barriär ska du undvika starka, aktiva ingredienser samt peelande produkter. Satsa istället på milda, snälla ingredienser som reparerar, stärker och lugnar, samt förebygger framtida skador. Välj också bort parfymerade hudvårdsprodukter och produkter som innehåller alkohol då dessa kan irritera huden. Ha tålamod och var konsekvent, det tar tid att reparera en skadad barriär.

När barriären har återhämtat sig, kan du börja introducera lite mer aktiva produkter igen. Gå varsamt fram och börja med en åt gången.

Vilka produkter ska jag använda?

Energising Vitamin C Serum

Antioxidantserum med c-vitamin som skyddar huden från fria radikaler. C-vitaminet tas upp direkt av hudens celler och hjälper till att fördröja solrelaterat åldrande.  

Vitalising Eye Cream

Ögonkräm som skyddar och mjukgör huden runt ögonen. Produkten innehåller squalane och hyaluronsyra som mjukgör och ger en rik återfuktning. 

Nourishing Cream

Fukträm som passar till normaltorr eller känslig hud samt problemhud. Den innehåller innehåller antioxidanten e-vitamin som neutraliserar fria radikaler i huden, samt mjukgörande squalane och sheasmör, samt fuktbindande glycerin.

Fortifying Barrier Cream

En riktigt rik fuktkräm som passar till supertorr eller känslig hud som lätt blir röd. Den innehåller den populära ingrediensen niacinamid (vitamin B3) som bland annat hjälper huden att bilda de lipider som stöttar barriärfunktionen. Den innehåller även återfuktande och mjukgörande squalane samt fuktbindande glycerin. Produkten kan användas som både dag- och nattkräm.

Energising Mask

Näringsrik ansiktsmask som fungerar särskilt bra på torr, fuktfattig eller mogen hud. Innehåller antioxidanten e-vitamin som neutraliserar fria radikaler i huden, samt återfuktande och mjukgörande allantoin, sheasmör och glycerin.

Calming Mask

Lugnande ansiktsmask som lindrar känslig och irriterad hud. Innehåller lugnande och återfuktande allantoin, samt fuktbinande glycerin.

SHOPPA PRODUKTER HÄR

c vitamin serum
c vitamin serum
c vitamin serum
c vitamin serum

Energising Vitamin C Serum, 30 ml

879 kr
eye cream
eye cream
eye cream

Vitalising Eye Cream, 15 ml

599 kr
ansiktskräm för torr och känslig hud
ansiktskräm för torr och känslig hud
ansiktskräm för torr och känslig hud
ansiktskräm för torr och känslig hud

Nourishing Cream, 50 ml

659 kr
barrier cream
barrier cream
barrier cream
barrier cream

Fortifying Barrier Cream, 50 ml

549 kr
glow mask
glow mask
glow mask

Energising Mask, 50 ml

439 kr
kylande ansiktsmask
kylande ansiktsmask
kylande ansiktsmask
kylande ansiktsmask

Calming Mask, 50 ml

329 kr

Älskade av kunder och media

Spindelsven_rund_940x940px.png__PID:358c838a-6147-448b-8fef-24a4a56f79af

"Jag har testat flera produkter från Gilda Liljeblad och jag är verkligen så nöjd! Jag gillar särskilt Regenerating AHA Mask som exfolierar och ger en härlig lyster, samtidigt som den arbetar bort tilltäpptheter och fina linjer. Som en ansiktsbehandling på tub!"

- Ida Kyllerman

@spindelsven

Veronica_rund_940x940px.png__PID:47f48bcf-ef24-44a5-af79-af79be2085f4

"Detta märke och produkter har jag använt några veckor nu och min hud känns sjukt bra! Det finns en anledning till att de vunnit priser vid ett flertal tillfällen. Ni måste bara testa C-vitaminserumet och Fortifying Barrier Cream som båder ger glow och fukt."

- Veronica Olsson

@homeby_veronica

Solinsadik_rund_940x940px.png__PID:4b6c59ac-a288-4d0a-82d0-6815907e8902

"Hudvård från Gilda Liljeblad - wow säger jag bara! Mina favoritprodukter följer med mig vart jag än är :) På semestern är det deras trial kit som gäller. Så smidigt med ett kit som innehåller alla sex steg i hudvårdsrutinen. Älskar!"

- Solin Sadik

@solinxaslan